Wetgeving & gedragscodes
Voor de bos- en natuurterreineigenaren is het van belang dat wet- en regelgeving werkbaar is in hun bedrijfsvoering. In de dagelijkse beheerpraktijk hebben zij met de volgende nationale wetten te maken:
De VBNE agendeert de toepasbaarheid van wetgeving bij de ministeries, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook organiseert de VBNE werkschuurbijeenkomsten om u wegwijs te maken in (nieuwe) regelgeving.
Gedragscodes
De VBNE beheert de gedragscode natuurbeheer en de gedragscode bosbeheer. De gedragscodes vormen praktische hulpmiddelen om in het reguliere beheer aan de natuurwetgeving te voldoen. Jaarlijks organiseert de VBNE bijeenkomsten voor beheerders om ervaringen met de gedragscodes uit te wisselen. Elke vijf jaar worden de gedragscodes met alle betrokkenen geƫvalueerd. Daarna worden de gedragscodes ter goedkeuring voorgelegd aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voor vragen over de gedragscodes of met ervaringen uit de praktijk, kunt u altijd bij de VBNE terecht. Check de betreffende links naar beide gedragscodes hierboven voor de actuele stand van zaken.
Bescherming houtopstanden
De VBNE heeft de regelgeving rond de bescherming van houtopstanden zoals geregeld in de Wet natuurbescherming op een rijtje gezet in een notitie. Dat gaat o.a. over de kapmelding en de herplantplicht. Daarnaast geven we in de notitie een doorkijk naar hoe dit straks in de Omgevingswet terechtkomt. Over de bevoegdheidsverdeling tussen provincies en gemeenten wat betreft regelgeving rond houtopstanden is nog een discussie gaande. De uitkomst van die discussie kan gevolgen hebben over hoe dit onderdeel straks in de Omgevingswet wordt opgenomen. Volg onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven