Emissiereductie in veenweidegebieden
15-09-2023In de natuurgebieden de Weerribben-Wieden, Onlanden, polder Camphuys en Demmerik, wordt sinds enige tijd gemeten aan de broeikasgassen. Daarbij wordt gekeken naar emissie uit de veenbodems én naar de opslag van broeikasgassen. De metingen worden uitgevoerd in het kader van het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden (NOBV).
Foto: Meetlocatie veenweide Demmerik
Het NOBV is onderdeel van het Klimaatakkoord waarin afspraken zijn gemaakt over het beperken van de CO2-uitstoot in Nederland. Een van de oorzaken van CO2-uitstoot is de afbraak van veen. Dit is een natuurlijk proces waarbij zuurstof binnendringt in de bodem als gevolg waarvan bacteriën het veen afbreken. Het veen verdwijnt door dit proces in de vorm van CO2. Daarnaast kunnen uit veenbodems methaan en lachgas vrijkomen.
Het NOBV onderzoekt op verschillende locaties in Nederland de broeikasgasuitstoot uit veen, met als doel de effectiviteit te bepalen van verschillende maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Specifiek voor de natuurlocaties is het bepalen van de CO2-opslag een aanvullende doelstelling.
Foto: Meetlocatie veenweide Onlanden
Zo worden er in natuurgebied Onlanden en Polder Camphuys broeikasgasmetingen gedaan aan jonge veenmoerassen, onder andere om vast te stellen hoeveel koolstof er wordt vastgelegd. In de Weerribben worden metingen gedaan aan moerasnatuur en in de Wieden wordt op het Duinigermeer gemeten hoeveel broeikasgassen er worden opgenomen en uitgestoten. In Demmerik wordt onderzoek gedaan naar emissies bij hoge grondwaterstanden zonder inzet van infilitratiesystemen. Het NOBV werkt voor de uitvoering van het onderzoek samen met terreinbeheerders.