Laatst bewerkt op: 17-12-2021

Voorbeeldproject – Boomgaard met varkens Hilvarenbeek

Locatie

Hilvarenbeek

Omschrijving

De Voortse Hoeve is een biologisch varkensbedrijf met natuurinclusieve landbouw. Nico is al 20 jaar bezig met de integratie van landbouw en natuur en is nu ook van plan om de varkenshouderij langzaam af te bouwen. Nico heeft op 0,5 hectare 25 appel- en perenbomen aangeplant..

Initiatiefnemers

Nico van den Broek i.s.m. Rombouts agroecologie.

Jaar van realisatie

December 2018.

Kosten en baten

De 25 appel- en perenbomen kostten samen 562 euro.

Ervaringen

Alle bomen van de pilot leven nog en Nico is erg tevreden over de pilot. Hij heeft al eerder fruitbomen aangeplant en ziet dat dit zijn varkens ten goede komt, die lekker in de schaduw kunnen liggen en het fruit eten. Hij zegt: ‘het is ook een stukje emotie, het heeft geen meerwaarde in het economisch bedrijf.’ Verder ziet Nico ecologische voordelen, aangezien het bijdraagt aan diversiteit en een beter ecosysteem in de bodem. Bovendien geeft Nico aan dat het ook verfraaiing van het landschap oplevert.

Het grote nadeel vindt Nico wel dat het effect pas op lange termijn verwacht kan worden; het levert een verbeterd ecosysteem, maar het duurt lang voordat je daar bent. Verder vind hij het een klein nadeel dat het veel onderhoud vergt: snoeien, bijhouden en meenemen in het bedrijf. Het vraagt investering van eigen tijd en cofinanciering. Nico zou andere boeren wel aanraden om agroforestry te doen, maar het hangt ervan af hoe gemotiveerd zij zijn. Hij zegt: ‘als ze het alleen doen om geld te krijgen dan moet je er niet aan beginnen en als je het niet uitmaakt dan moet je er ook niet aan beginnen. Je moet wel aan een ecosysteem willen werken en te tijd en investering erin willen stoppen.’ Nico geeft aan dat de voordelen meer gevisualiseerd zouden moeten worden en dat je mensen aan het woord moet laten die al een paar jaar meedoen. Zo kun je boeren motiveren om ook agroforestry te gaan doen. Verder was het volgens hem handig geweest als er meer informatie was geweest over het planten van bomen, zodat je kan kiezen welk systeem het best bij jou past.