Laatst bewerkt op: 28-10-2021

Voorbeeldproject – Voedselbos Breda

Locatie

Breda

Omschrijving

Jack van Haperen heeft een hobbybedrijf met koeien en kleinvee. Op 0,8 ha heeft hij in stroken bomen aangeplant met daaronder struiken. Het gaat om veel verschillende fruitbomen/-struiken van verschillende herkomst: appel, peer, pruim, perzik, duindoorn, olijfwilg, zoete kers, honingbes, framboos, ribes, dwergkwee, kruisbes, appelbes, lijsterbes, witte bes en zwarte bes. In totaal gaat het om ongeveer 400 bomen.

Initiatiefnemers

Jack van Haperen i.s.m. Rombouts Agroecologie

Jaar van realisatie

Maart 2020

Klimaatwinst

De opzet van de aanplant lijkt het meest op een voedselbos. Daarom wordt er naar verwachting op de 0,8 ha aanplant de eerste 10 jaar na het planten ongeveer 2 ton CO2 per jaar vastgelegd. Daarna zal dit ongeveer 4 ton CO2 per jaar zijn.

Kosten en baten

P.M.

Ervaringen

Voor Jack was agroforestry een goede tussenweg tussen voedselbossen en traditionele landbouw. Hij was geïnteresseerd om te kijken hoe veeteelt samen gaat met bomen en struiken, om zo plezier te hebben en te experimenteren met nieuwe modellen in de landbouw door vlees van vee en fruit van bomen. Een verdienmodel is leuk, maar het gaat er vooral om dat het leuk en leerzaam is om mee bezig te zijn en dat op lange termijn genoten kan worden van de biodiversiteit. De nadelen zijn toch wel dat het arbeidsintensiever is, bijvoorbeeld doordat maaien moeilijker is en ook omdat je goed moet omheinen. Verder is er in het algemeen 30% uitval geweest door de droogte wat jammer was. Hij zou zeker andere boeren aanraden om ook agroforestry te gaan doen: ‘traditionele landbouw gebaseerd op efficiëntie is een eindig model en dit kan een goed alternatief zijn wat bedrijfseconomisch uit kan en ook biodivers is. Waar natuur en economie meer hand in hand gaan.’ Echter om dit te bereiken vindt Jack dat er nog wel wat gedaan kan worden aan de informatievoorziening. Hij kan zich voorstellen dat boeren overweldigd raken door alle mogelijkheden en dat het lastig is om te kiezen. Het zou handig zijn als er een routekaart of keuzetool is, zodat boeren gemakkelijker een dergelijk agroforestrysysteem kunnen opzetten.