Laatst bewerkt op: 04-11-2021

Voorbeeldproject – Voedselbos Dongen

Locatie

Dongen

Omschrijving

Alfons van den Hoek heeft een biologisch glastuinbouw bedrijf en daarbij ook een grote biologische winkel. In de winter van 2020 zijn ze begonnen met het realiseren van een voedselbos, boomgaard en agroforestry op ruim 4 hectare grond. In alle drie de delen zijn vooral vruchtdragende bomen of struiken aangeplant. Voor het agroforestry deel zijn 150 walnoten bomen aangeplant van 7 verschillende herkomsten, onder elke rij staan framboos, braam, braamboos, japanse wijnbes, hazelaar, vlier of asperge. Voor het hele ontwerp, zie: https://www.natuurlijktomaat.nl/.

Initiatiefnemers

Alfons van de Hoek i.s.m. Rombouts Agroecologie

Jaar van realisatie

Winter 2020-2021

Klimaatwinst

De algehele opzet van de vier hectare aanplant lijkt het meest op een voedselbos. Daarom wordt er naar verwachting ca. 10 ton CO2 per jaar vastgelegd in de eerste 10 jaar na aanplant. Daarna zal dit ongeveer 20 ton CO2 per jaar zijn.

Kosten en baten

P.M.

Ervaringen

Voorheen werd de ruim 4 ha grond verhuurd aan een boer, echter dit bracht niet veel op. Er is besloten om deze grond om te zetten in voedselbos/agroforestry, want dit past meer bij de bedrijfsvoering. Dit zorgt voor een positieve uitraling van het bedrijf naar de (lokale) omgeving, bovendien is het leuk voor klanten en vrijwilligers. Op termijn is rendement ook één van de doelen en zo ook van de voordelen. Een nadeel is toch wel het pionieren; er zijn weinig voorbeelden en elke situatie is anders. Alfons: ‘er ligt geen plan klaar van doe het zo, dus het was best wat uitvogelen.’ Verder weet je ook niet zeker of het na 10 jaar inderdaad rendement oplevert: ‘het is een investering waar je pas veel later de vruchten van gaat plukken, dus dat is afwachten.’ Ook is het lastig uitvinden welke subsidieregelingen mogelijk zijn voor wat, die zoektocht roept twijfel op en neemt motivatie weg. Hij kan verder niet in de schoenen van andere boeren gaan staan, maar hij is blij dat hij het gedaan heeft: ‘meer groen spreekt ons aan, meer biodiversiteit is belangrijker dan een monucultuur zoals het was.’

De kippen worden gehuisvest in een kippencaravan. Ze mogen ook scharrelen in het perceel waar de walnoten staan. Er is tot nu toe geen uitval in de walnoten.

Meer informatie

https://www.natuurlijktomaat.nl/ 

Biologische Winkel Natuurlijk Henriette in Dongen, Noord-Brabant

 

Voorbeeldproject: Voedselbos Dongen