Laatst bewerkt op: 28-10-2021

Voorbeeldproject – Walnoten in de wei - Odiliapeel

Locatie

Odiliapeel

Omschrijving

Geert Manders heeft een veehouderij met varkens, schapen en paarden. Op het bedrijf zijn om een perceel van 2 hectare twee rijen walnoten (Juglans regia) aangeplant met 10 meter tussen de rijen. In totaal gaat het om 120 walnoten.

De bomen zijn aangeplant in eerste instantie omdat het mooi is om bomen rond het perceel te hebben, vooral ook voor de nieuwe generatie. Verder is voor walnoot gekozen omdat dit goed bij de bedrijfsvoering past. Gezien de vruchten en de goede houtkwaliteit kunnen de bomen wat opleveren in de toekomst. Zo zorgt het niet alleen voor de aanplant van bomen, de opslag van CO2 en een fraai plaatje, maar kan het ook opbrengst leveren voor het bedrijf.

Initiatiefnemers

Geert Manders i.s.m. Rombouts Agroecologie

Jaar van realisatie

Februari 2020

Klimaatwinst

Twee rijen walnoten met in totaal 120 bomen leggen naar verwachting samen de eerste 10 jaar na aanplant 3 ton CO2 per jaar vast. Daarna zal dit ongeveer 6 ton CO2 per jaar zijn.

Kosten en baten

P.M.

Ervaringen

Geert Manders is tevreden met de uitvoering van het project. De bomen zijn nog niet erg lang gelden geplant, maar tot nu toe gaat het goed met de bomen. Hij wilde zelf al bomen aanplanten en de financiële bijdrage om dit te realiseren was erg fijn. Verder ziet hij voordelen in kennisvergaring en uitwisseling. Het is goed om meer te weten te komen over het planten en onderhouden van bomen en over wat er nog meer mogelijk is. Ook wordt je kenniskring en netwerk van gelijkgestemden vergroot. Verder zag Geert Manders geen nadelen. Hij zou het niet direct aan iedereen aanraden: ‘iedereen moet kijken of het in de omgeving past, in zijn werk en binnen zijn bedrijf.’