Boomsoortenportaal

Sinds lange tijd wordt er in Nederland praktijkervaring opgedaan met ‘minder bekende’ boomsoorten door bosbeheerders en -eigenaren. Vaak is deze praktijkervaring niet of matig ontsloten. Vanuit klimaatslim bosbeheer wordt er momenteel onderzocht welke voor Nederland nieuwe of minder bekende boomsoorten geschikt zijn om aan te planten in het Nederlandse bos, met het oog op de gevolgen van klimaatverandering en boomziektes, zoals essentaksterfte. Er is daarom een grote behoefte om reeds bestaande praktijkervaring met minder bekende boomsoorten te bundelen en te delen. Het Boomsoortenportaal, dat mede mogelijk is gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Bosbouwvereniging (KNBV), is ontwikkeld om te voorzien in deze behoefte.

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw ervaringen delen met nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten. Wij zijn met name geïnteresseerd in welke soorten en herkomsten u heeft aangeplant, hoe oud de aanplant is en wat de ervaringen tot op heden zijn met betrekking tot bijvoorbeeld de groei, vitaliteit en de gevoeligheid voor vorst, droogte en wildvraat van de bomen. Ook negatieve ervaringen mogen worden gedeeld, zodat daarvan geleerd kan worden. Wilt u de locatie van de opstand niet bekend maken, dan kunt u dit aangeven bij ‘Locatie opstand’ op het formulier.

Via de oranje knop ‘Deel je ervaring’ kunt u uw ervaring delen. De inzending wordt beoordeeld door experts van Wageningen Environmental Research en wordt, bij goedkeuring, toegevoegd aan het Boomsoortenportaal.